Chtěli byste sáhnout u večeře či oběda po nějaké exotice? Proč si nekoupit kokosový olej bio, který chutná a vaří se s ním úplně jinak, než s tradičním olejem. Mnohdy je také kokosový olej mnohem zdravější než by si spousta lidí představovala. Zároveň propůjčuje jídlu velice specifickou a cizokrajnou chuť, kterou byste čekali například v exotických zemích nebo někde v jižní Asii. Přeci jen, kokosový olej není zas tak běžnou surovinou v kuchyni v českých domácnostech, byť do spousty kuchyní si již tento olej našel cestu. Zachází se s ním totiž úplně stejně.
A proč vlastně kokosový olej? Má totiž spoustu tuků. Spousta lidí se teď zhrozila, protože si snaží po Vánocích udržet figuru, ovšem my zde mluvíme o těch dobrých tucích, které se od sádla odlišují. Především se jedná o nasycené tuky. Obsahuje také celou řadu zdraví prospěšných vitamínů, například vitamíny jako je A, D, E a K. Spolu s těmito v oleji najdete také kyselinu laurovou, kapralovou a kaprinovou, u kterých byl prokázán pozitivní účinek na lidské zdraví. Samozřejmě látek v kokosovém oleji je více a odlišuje se tak od tradičního slunečnicového či řepkového oleje, které patří spíše k levnějším a zdraví škodlivějším variantám.
Samozřejmě, že cena takového kokosového oleje je značně vyšší, protože neplatíte jenom za samotnou kvalitu výrobku a jeho bio charakteristiku, ale také za dovoz, protože, logicky, u nás v České republice kokosy moc nerostou u cest. Ovšem to vše je kompenzováno docela dlouhou životností oleje a zároveň jeho nezměrnými benefity pro lidské zdraví. K tomu všemu se nemusíte bát toho, že by kvůli kokosům pomíraly včely na polích řepky, která pokrývá už polovinu republiky a dle odhadů je také vedoucí příčinou pro celou řadu ekologických problémů, hlavně kvůli neekologickému zemědělství a postřikům.